Spodeli

един форум ... за приятелството


You are not connected. Please login or register

Обща сексуална култура :.

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:26 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
Надявам се тази тема да служи като справочник за всички нас. Да ни покаже, че сексът има 2 лица - както удоволствие, продукт на нашата любов, така и опасност.

Нека всеки, който има някаквa полезна информация на тази тематика, да я сподели. Нека се предпазим, нека бъдем спокойни, нека бъдем разумни.

Добавено от ^npocTo^a3^f^

В темата може да намерите полезна информация за:

Arrow Видове венерически болести (Гонорея, Сифилис, Хепатит В, СПИН, Хламидии, Генитални брадавици, Херпес, Трихомониаза, Кандидоза, Заразен молуск)
Arrow AIDS (СПИН)
Arrow Редукция на риска от трансмисия на HSV-2 чрез Valacyclovir
Arrow Видове контрацептиви (таблетки, спирали, свещички, презервативи)
Arrow Менопауза
Arrow Какво е менопауза?
Arrow Бременността, оргазмът, петинг, абстиненция (въздържане), девствеността, анален секс
Arrow Менструален цикъл, аменорея (първична и вторична), болезнена меструация
Arrow Сифилис (придобит и вроден)
Arrow Гонорея (Гонококция)
Arrow Трихомоназа
Arrow Мек Шанкър
Arrow Хламидиаза
Arrow Безплодие (стерилитет)
Arrow Пол - общи понятия, същност и структура, функции на пола. Съвременни методи за предпазване от забременяване
Arrow Кратки анатомо-физиологични данни за МЪЖКАТА полова система
Arrow Кратки анатомо-физиологични данни за ЖЕНСКАТА полова система
Arrow Сексуалност и възраст
Arrow Хигиена на половия живот
Arrow Патологична сексология
Arrow Любопитни факти, десет трика за превъзходна орална любов
Arrow Всичко за аборта (Какво е медицински аборт? Какво е абортът? Спонтанен аборт.
Arrow Абортите в БГ повече отколкото в най-големите европейски държави. Любопитни факти. "За" и "Против" аборта. Християнската гледна точка. Опциите. Друга информация за аборта. Най-добрият избор.
Arrow Ражданията вече са повече от абортите Само 5% от българките използват хапче "антибебе".
Arrow Спонтанен аборт: кога можете да забременеете отново. Нежелана бременност.
Arrow Всичко за оргазма
Arrow МО - Що е то?
Arrow Все още ли искаш да го подлудиш? (25 прости начина да го подлудиш)
Arrow Влезте в тайнството на Тантрата. Бързай бавно.
Arrow Ледът и оргазмът. Какво искат момичетата? 5 грешки, които жените правят в леглото.
Arrow Упражнения и храна за пълноценна любов и оргазъм. Дали правилното дишане улеснява достигането на оргазъм?
Arrow За презервативите - DUREX и LifeStyles
Arrow За презервативите - SPORTEX
Arrow За презервативите - VITALIS
Arrow Как се използват презервативите?
Arrow Нещо повече за женските презервативи
Arrow Още нещо за женските презервативи
Arrow Размерът
Arrow Средният размер на пениса
_________________
Който иска да се докосне до една магия, да изгледа това:
https://www.youtube.com/watch?v=5y9Wiqsd9xY

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

2 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:26 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
Idea Видове венерически болести: IdeaArrow Гонорея (трипер)
Разпространява се чрез полов акт. Инкубационният период е от 2 до 7 дни. Симптомите на гонореята при жените са гъсто жълто или бяло течение от влагалището, парене и болка при уриниране, сравнително болезнена менструация. Гонореята може да има и нетипични прояви - например гонореен фарингит. При мъжете гонореята се проявява с гъсто жълто или бяло течение от пениса, парене и болка при уриниране. Забояването се лекува с антибиотици и протича едновременно и за двамата партньори. Когато не се лекува адекватно и навреме, гонореята носи риск от стерилитет, сърдечно-съдови, кожни болести, артрит и дори ослепяване.

Arrow Сифилис
Сифилисът се причинява от бактерия. Това е сериозна, дори смъртоносна болест, ако се остави без лечение. Съвременните тестове - Васерман, доказват заболяването преди да се е развило. Предаването става най-често при полов акт със заразено лице. Опасното е, че инкубационният период е сравнително дълъг - от 14 дни до 3 месеца. Симптомите на първия стадий на болестта, и при мъжете, и при жените се появяват от 2 до 12 седмици след половия акт. По половите органи или в устата се появява неболезнена червено-кафява язва, която оздравява за няколко седмици седмици. При втория стадий на сифилис - от 6 до 8 седмици след появата на язвата, се появява и обрив по цялото тялото, оплаквания, подобни на оплакванията при грип. При късния стадий на сифилиса се появяват зърновидни или пъпковидни лезии, които могат да се появяват върху различни органи, най-често по кожата и костите. Мозъкът е засегнат и се стига до лудост или смърт. Още при появата на язва трябва да потърсите лекар, който да изпише антибиотици. Ако не се лекува навреме, сифилисът може да причини болести на сърцето, увреждане на мозъка, ослепяване и смърт. Майката може да предаде болестта на бебето при раждане. Затова тестът Васерман е задължителен за бременните жени в България.

Arrow Хепатит В
Хепатит В се причинява от вируса на хепатит В и се предава по кръвен път и чрез полов контакт. Заразяването с хепатит В може да доведе до носителство (без да има заболяване), до остър хепатит или до хроничен хепатит. Последният представлява сериозен медицински проблем и може да доведе след време до чернодробна цироза или рак на черния дроб. След откриването и въвеждането на ваксина срещу хепатит В честотата на хепатит В намаля. В България след 1991 г. всички новородени подлежат на ваксина срещу хепатит В. Носителите на вируса се проследяват от специалисти, както и тези, които имат хроничен хепатит.

Arrow СПИН
Най-опасната полово предавана болест е HIV, вирус който причинява Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Като преминава чрез телесните течности, HIV вирусът може да се предава при хомосексуален и при хетеросексуален полов контакт. HIV се предава по кръвен път и от майката на плода. Инкубационният период до изявата на заболяване може да бъде много дълъг, понякога 10 години, като в този период инфектираният е заразен и много често не знае, че носи вируса и го предава на своите сексуални партньори. HIV разрушава имунната система. Проявите на СПИН са най-различни и са резултат от намаления имунитет. Вирусът е много агресивен и уврежда централната нервна система. Засега не е открито ефективно лечение за това заболяване. Няма и ваксина за него. Най-ефикасният начин за предпазване от СПИН е ползването на презервативи. Бременните жени у нас подлежат на тест за СПИН.

Arrow Хламидии
Хламидиите са често срещано заболяване при млади хора, които имат различни сексуални партньори. Понякога хламидийната инфекция протича без симптоми, но ако все пак се проявят, това става от 7 до 21 дни след половия акт. При жените те включва течение от влагалището, кръвотечение между менструациите, парене или болка при уриниране, болки в корема, втрисане, съпроводено с гадене. При мъжете се появява воднисто бяло течение от пениса и пареща болка при уриниране. Лечението се провежда с антибиотици. Когато хламидийната инфекция не се лекува, съществува сериозен риск да се увредят репродуктивните органи, и при мъжете и при жените, а това може да доведе до стерилитет. Майката може да предаде хламидии на бебето си по време на раждането.

Arrow Гениталните брадавици
Гениталните брадавици се причиняват от човешкия папилома вирус. Заболяването се проявява като малки твърди брадавици в гениталната област при мъжа и при жената, които отделят секрет с неприятна миризма и чийто брой неорекъснато расте. Инфекцията с папилома вирус носи повишен риск от карцином на шийката на матката - най-често срещания генитален карцином при младите жени. Тази инфекция носи още риск за плода при раждане, поради което жените с генитални брадавици трябва да родят чрез цезарово сечение. Брадавиците се лекуват чрез изгаряне с медикамент, чрез лазер или чрез електрокоагулация, което обаче не елиминира вируса и гениталните брадавици отново могат да се появят.

Arrow Херпес
Предава се чрез полов контакт със заразен партньор, чрез орален секс и дори при целувка. При някои хора инфекцията може никога да не се прояви, но те са носители на вируса. Симптомите на херпеса са еднакви при мъжете и жените. Оплакванията са подобни на тези при грип, както и подути лимфни възли в слабините, сърбеж и парене, преди появата на самите херпеси. Те са малки и болезнени и се локализират по половите органи или по устата. В зависимост от състоянието на имунната система херпесът може да се проявява с различна честота - от веднъж на година до ежемесечно, като проявата му се провокира от менструация, вирусна инфекция и стрес. Херпесите отшумяват за около 10 дни, но заразеният остава носител на вируса. Ефективно лечение на херпеса все още не е намерено. Болестта обаче може да се контролира чрез сексуално въздържание при появата и наличието на херпеси. Провежда се симптоматично лечение с антивирусни препарати локално. Подходящи са имуномодулаторите за подсилване на имунитета, както и лечение с ваксина. Гениталният херпес е свързан с риск за плода по време на раждането, затова жените с изявен генитален херпес трябва да родят чрез цезарово сечение.

Arrow Трихомониаза
Това е често срещана инфекция на гениталиите, която най-често поразява влагалището, но може да засегне и пикочните канали и простатната жлеза при мъжете. Трихомониазата е една от най-честите причини за вагинално течение. Симптомите й са изявено дразнене в областта на гениталиите, сърбеж и парене, жълтеникаво течение с неприятна миризма. Често наличието на трихомониаза причинява болка по време на полов акт. Лекарят поставя диагноза с помощта на вагинална намазка и провежда лечение с антибиотици. Трихомониазата не застрашава репродуктивната система, но и двамата партньори трябва да се подложат на лечение, дори ако при единия от тях отсъстват симптоми.

Arrow Кандидоза (млечница)
Кандидозата може да се предава и по полов път, но това не е задължително. Това е гъбична инфекция. Някои мъже са носители на гъбичния организъм, причиняващ болестта, затова тя може да се предава постоянно като пинг-понг между партньорите. Ако е налице такава ситуация, двамата трябва да се подложат на лечение едновременно. Ако установите, че сте се заразили с кандидоза, това не означава, че партньорът ви е имал сексуални отношения с някой друг. Болестта понякога се призинява от лечение с антибиотици. Симптомите на кандидозата са сърбеж и течение като пресечено мляко. Обикновено за лечението й се предписват вагинални таблетки и крем. Ако инфекцията е тежка, могат да се предпишат и лекарства, които се приемат през устата.

Arrow Заразен молуск
Заразният молуск е широко разпространено заболяване, причинено от вирус. Поразява предимно деца, спортисти, масажисти, жени с нежна кожа и хомосексуалисти. Заразяването става чрез директен контакт, при сексуално общуване или дори по контактно-битов път. Инкубационният период е между 2 седмици и 50 дни. Заразният молуск се характеризира с появата на възловидни обриви по кожата, при децата по лицето, а при възрастните - по гениталиите и перинеума. Лечението на заразен молуск трябва да се провежда от дерматолог.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

3 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:27 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
AIDS(СПИН)Какво е HIV?

Какво значи да си HIV(+) положителен?
HIV положителни са хората в кръвта на които се намира HIV вируса. Те са т.н. серопозитивни, в кръвта им се откриват АТ (Анти-HIV test =ELISA test-положителен)

Какво е AIDS?
Вирусно заразно заболяване, като заразяването е основно по полов път и по рядко по кръвен път – при трансфузия на кръв и кръвни продукти и перинатално от заразената майка на плода.
Вирусът на придобитата човешка недостатъчност(HIV-virusa) , принадлежи към семейство Retroviridae.Това са РНК-съдържащи вируси, към които спадат още и причинителите на левкози и саркоми у гръбначните животни.

Рискови групи:
Най-застрашени са хомосексуалистите, наркоманите ползващи общи спринцовки и игли, хетеросексуалните индивиди, които не ползват презарвативи при сексуалните си контакти с непознати партньори и водят безразборен полов живот, проститутките са едни от най-застрашените групи.

Основни фази (стадии) на HIV-инфекцията:
1. Асимптомен (“ням”, “скрит” )период
От момента на заразяването и е с продължителност от 1 до 6 седмици.
2. Първичен клиничен комплекс.
Развива се при 1/3 от заразените в периода от 7-ия до 60-ия ден, след заразяването.Проявява се с фебрилитет, ангина, лимфоаденопатия, хепатоспленомегалия.
3. Безсимптомно протичане.
Липсват клинични признаци и отклонения в лабораторните показатели, с изключение на ускорено СУЕ.
4. Фази на “индикаторни” опортюнистични инфекции, с прогресия на имунния дефицит.
5. Фаза на генерализирана лимфаденопатия.
6. СПИН-свързан комплекс((AIDS-related complex ARC)
За този стадий е характерна появата на различни органни увреди
7.Терминална фаза на СПИН:
Наличие на постоянен фебрилитет, адинамия, анорексия, намаляване на телесното тегло, персистираща диария, хепатоспленомегалия, нощни изпотявания, опортюнистични инфекции, бактериални инфекции неоплазма (Sarkoma Kaposi).

Центърът за контрол на болестите (САЩ), съвместно със СЗО дава следната дефиниция за обявяване на нов клиничен случай - наличие на заболяване, което се характеризира с проява на едно или повече от следните “индикаторни” заболявания, в зависимост от наличието или отсъствието на лабораторни доказателства за инфекция с HIV.

Лабораторна диагностика . Методи на доказване:

- Методи за първично тестиране - ELISA-test, използва се най-често и намира масово приложение за различни диагностични цели. HIV положителният резултат по ЕЛИЗА не е равнозначен с диагнозата СПИН.
Той означава, че лицето се е срещнало с вируса и е реагирало с образуване на АТ- т.е. лицето е ХИФ(+) (серопозитивно, вирусоносител). Диагнозата се поставя въз основа на общоприета от СЗО дефиниция и кл. класификация.
Съществуват винаги 1-3% фалшивоположителни резултати дължащи се най–често на кръстосана реактивност.
Ето защо, в световната практика е възприето положителните по ЕЛИЗА тестове да се подлагат на изследване с потвърдителни тестове.
- Westrn blot –положителният резултат по този метод, също както и при ЕЛИЗА не е диагноза СПИН, както и отрицателният блот не означава, че лицето не се е срещало с ХИФ.
- Третата група методи са предимно за научно - изследователски цели, за проследяване резултатите от антиретровирусната терапия и имат ограничено приложение за диагностични цели - за определяне на HIV-статуса при новородени от серопозитивни майки.
- Най-съвременният молекулярно-биологичен метод за директно определяне на HIV е верижната полимеразната реакция (ВПР,PCR).

Тя обаче не се използва масово и рутинно не само заради цената и но и поради трудното и изпълнение и интерпретация.
- Истинският критерий обаче за всички видове диагностични методи си остава наличие или липса на клиничен СПИН или доказан HIV(+) статус.
- Материалите, които се взимат за лабораторно доказване на HIV-инфекция са: кръв, серум, плазма.

-В случаите, когато не е правен тест за СПИН или резултатът от теста не е категоричен (напр. неопр. Western blot), както и при липса на други причини, диагнозата СПИН може да се постави само при наличие на сигурно диагностицирано едно или повече от следните състояния и/или заболявания:

* Кандидоза на хранопровод, трахея , бронхи или бял дроб;
* Криптококоза - извън белодробни форми;
* Криптоспоридиоза с диария с продължителност повече от един месец;
* Цитомегалновирусно заболяване в някои органи при пациенти над 1-месечна възраст;
* Сарком на Капоши- у лица под 60-г. възраст;
* Първичен мозъчен лимфом-при лица под 60-год. възраст;
* Лимфоцитна интерстециална пневмония
* Инфекция с Mycobacterium avium или с Mykobakterium cansaii с засягане на органи извън белите дробове, кожата, или шийните и хилусните лимфни възли;
* Пневмония причинена от Pneumocystis carinii
* Левкоенцефалопатия
* Токсоплазмоза на мозъка;Наличието на потвърден положителен тест за СПИН е основание да се постави диагнозата “СПИН” в случаите ако е налице някое от изброените по-горе заболявания или състояния, както и на посочените по-долу “индикаторни заболявания”:
- Бактериални инфекции - поне две, които са се проявили за период от 2г. и засягат деца под 13-г. възраст – сепсис, пневмония, менингит, инфекциозни заболявания на ставите и костите, които са причинени от Haemophilus, Streptococcus или др. пиогенни бактерии;

* Кокцидиомикоза - в органи освен белите дробове, шийните, хилусните лимфни възли;
* HIV-енцефалопатия;
* Хистоплазмоза;
* Изоспориоза с диария продължила повече от месец;
* Сарком на Капоши при всяка възраст;
* Лимфом на мозъка – при всяка възраст;
* Други не Ходжкинови лимфоми;
* Всякакво заболяване, причинено от микобактериум с изключение на M. tuberculosis;
* Салмонелна септицемия в рецидивиращи форми;
* Синдром на отслабване при инфекция с HIV;Дори при HIV отрицателен тест, диагнозата “СПИН” не се изключва в следните случаи:
- Липсват други причини за имунен дефицит.
Открият се следните заболявания:
1. Пневмония причинена от Pneumocystis carinii;
2. Заболяванията които са посочени по-горе когато са диагностицирани със сигурен метод;

Критерии на СЗО за клинично изявена инфекция с HIV:
Приема се, че едно лице има клинично изявена инфекция с HIV , ако при клинично изследване се открие:
- Поне един главен белег;
- Два характерни белега;
- Един характерен и поне 2 свързани белега;
- 2 свързани белега заедно с HIV позитивен тест;

Главни белези:
1. Сарком на Капоши – генерализиран, в устата, или бързоразвиващ се;
2. Кандидоза – устна кухина хранопровод;
3. Цитомегаловирусен ретинит;
4. Пневмония причинена от Pneumocystis carinii;
5. Тосоплазмен енцефалит

1. Влакнестоклетъчна левкоплакия в устата;
2. Туберколоза- милиарна избънбелодробна ;
3. Херпес зостер;
4. Пруриго в тежка форма;
5. Сарком на Капоши – не само генерализирана форма;
6. В- клетъчен лимфом;

Свързани белези:
1. Немотивирана загуба на тегло с повече от 10%;
2. Треска - постоянна или на пристъпи с продължителност повече от месец;
3. Диария – постоянна или на пристъпи повече от месец;
4. Язви – около ануса или гениталиите с продължителност повече от месец;
5. Кашлица – с продължителност повече от месец;
6. Неврологични белези - вкл. гърчове, периферна дегенеративна невропатия, деменция, прогресивно влошаващо се главоболие;
7. Генерализирана лимфаденопатия;
8. Непоносимост към лекарства;
9. Тежки или повтарящи се инфекции на кожата;

Епидемиологични рискови фактори за инфекция с HIV при децата:
- HIV – положителен тест при майката;
- Кръвопреливане преди 1985г.;
- Сексуално насилие;
- Употреба на заразени спринцовки и/или игли или данни за скарификация пробиване на ушната мида или циркумзиция с нестерилни инструменти;

Лечение на HIV-инфекцията и СПИН:
Терапията зависи от стадия на ХИФ-инфекцията и включва антивирусни препарати, профилактика и терапия на опортюнистичните инфекции, неоплазмите, имунотерапия.

Антивирусни препарати: Retrovir, videx, Hivid.

Статистически данни за България на лицата, които са засегнати от HIV- вируса:
В България до 12 май 2003 официално са регистрирани 425 ХИВ-серопозитивни лица. 115 от тях вече са развили заболяването. От началото на година са регистрирани нови 23 ХИВ-серопозитивни лица, от които 17 мъже и 6 жени. Анализът на данните показва, че 68% от общо регистрираните са мъже и 32% - жени. Около 70% от тях са във възрастовата група 20-39 години. 167 души са починали от началото на епидемията.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

4 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:28 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
Менопауза!

Менопаузата е поврат в живота на всяка жена,когато менструацията спира окончателно,а с това и способността `и да има деца.Известна като "промяна на живота" менопаузата е последната стъпка на постепенен биологичен процес,при който яйчниците намаляват производството на женски полови хормони - процес,който започва 3-5 години преди да настъпи последната менструация.Преходната фаза се нарича климактериум или предменопауза.Менопаузата се счита за настъпила когато една жена няма менструация в продължение на 1 година.Средно това са наблюдава около 50 годишна възраст.Тъй както възрастта на първата менструация е различна,така и времето на настъпване на менопаузата е различно при различните жени.

Здравословни рискове по време на менопаузата
Спадането на нивото на естрогена предизвиква промени в организма.До голяма степен жените в средна възраст са застрашени по-малко,отколкото мъжете на същата възраст.Обаче когато жените са в менопауза и нивото на естрогена спада,рискът на заболяване от сърдечно-съдови болести се увеличава до равен на този при мъжете ,като накрая ги превъзхожда.

Рискът от остеопороза се увеличава с намаляване на нивото на естроген в организма по време на предменопаузата и след менопаузата.Без защитният ефект на естрогена,загубата на костна плътност се увеличава,като най-висока е през първите 5 до 7 години след менопаузата.


Arrow Симптоми на менопаузата
Жените споделят за някои симптоми по време на менопаузата - забележим спад в нивото на естрогена,физически симптоми като горещи вълни,нощно изпотяване,безсъние;сухота на влагалището и неволно изпускане на урина;главоболие,болки в ставите и гърдите.Физиологичния ефект на менопаузата се свързва с внезапна смяна на настроението,избухливост,проблеми с концентрацията и паметта,безпокойство,страх и дори депресия.

Горещите вълни са внезапни,с продължителност от 30 сек.до 5 минути.Те започват от шията,разпростират се нагоре по лицето и скалпа и слизат надолу по гърдите.Жени,при които горещите вълни са чести,могат да са със зачервени лица.Някои жени се оплакват от силни или/и учестени сърдечни атаки и се чувстват замаяни по време на горещите вълни.

За някои жени менопаузата е време на емоционална промяна,честа избухливост и депресии.Спада в нивото на естрогена може да окаже влияние върху настроението и чувствата,и разбира се безсънието и недостатъчния сън могат да са главната причина за лошото настроние,раздразнителността и други симптоми,свързвани с менопаузата.

Изследване на 8000 жени ,проведено в Шотландия,установява че 57 % от жените показват един или повече симптоми на менопауза,споменти по-горе.Този процент е по-нисък от очакваните 70-85 % ,каквито са резултатите при жените от Северна Америка .

Интересен е факта,че при жените от Азия се наблюдават в по-малка степен симптомите на менопауза.Например изследванията показват ,че по-малко от 25 % от японките и 18 % от китайките се оплакват от горещи вълни . Това заключение навежда изследователите на мисълта да изследват възможният ефект върху симптомите на менопауза от храната,приготвена и консумирана в азиатската кухня,която набляга върху соята и соевите храни.

Едни от физическите симптоми ,най-често свързвани с менопаузата са горещите вълни.В Европа и САЩ 70-80 % от жените споделят за тях,в Малайзия - 57 %,в Китай - 18 % и в Сингапур - 14 %. Основната разлика между тях е в приема на соевите фитоестрогени чрез соята и соевия протеин , характерно за жените от Изтока.

В изследване на Албертаци и колектив при което соев протеин с натурално съдържащите се изофлавони и плацебо(казеин) са давани на жени в периода на менопауза се установяват следните резултати : Изследователите откриват,че приемът на соевия протеин през първите дни спомага на жените значително да понасят по-добре горещите вълни , намаляване на броя на горещите вълни през третата седмица,до 45 % намаляване в края на 12 седмица.При жените,на които е давано плацебо такъв ефект не се установява.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

5 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:29 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
КАКВО Е МЕНОПАУЗА?

Можем ли да отлагаме биологичната старост?


Arrow Менопаузата е преустановяване на менструалните цикли като естествена фаза от живота на жените по пътя им към старостта
За менопауза (климактериум) говорим, когато при една жена трайно липсва менструация за период от 12 месеца. Типичната биологична възраст е около 50 години.
При някои жени състоянието може да се появи по-рано - в началото на 40-те или дори в края на 30-те им години. При хирургично отстраняване на яйчниците, вследствие на кастрацията, настъпва оперативна менопауза.
Преди биологичната менопауза женският организъм преминава през серия от промени, свързани с постепенното намаляване на яйчниковото производство на двата хормона - естроген и прогестерон.
Недостигът на естроген предизвиква появата на "горещи вълни" - оплаквания от внезапна топлина, зачервяване и изпотяване на кожата поради разширяване на капилярите и увеличаване на кожния кръвен ток.
Три от четири жени са обливани от "горещи вълни" с различна сила и продължителност (от броени секунди до досадно дълги минути). Половината продължават да имат "горещи вълни" пет и повече години след установяване на менопаузата.
Други свързани с недостига на естроген оплаквания са: умората, нарушенията в съня (безсъние и кошмари), промяната в концентрацията на вниманието и в паметта, прескачане на сърцето (сърцебиенe), замаяност, лабилност на настроението (плачливост, повишена раздразнителност и избухливост), потиснатост (депресия), намалено липидо (полово желание) и понижено вагинално овлажняване (сухота на влагалището и дискомфорт при полово сношение).
Около 70% от жените преодоляват менопаузалните симптоми без хормонално заместване и 15% са щастливки, които почти не страдат от тях.
При 15% обаче климактеричните оплаквания са толкова мъчителни и непоносими, че налагат временно прилагане на женски полови хормони.
С добър ефект върху "горещите вълни" се свързват и изофлавоните (наричани още растителни "естрогени"), които се съдържат в соята и соевите кълнове.

Arrow Възможни взаимодействия между менопаузата и диабета
"Горещите вълни" и някои други свързани с менопаузата симптоми (изпотяване на кожата и нощни кошмари, умора, промяна в концентрацията и паметта, лабилност, раздразнителност, потиснатост на настроението, сърцебиене, промяна в апетита и т.н.) могат да наподобяват на хипогликемия (ниска кръвна глюкоза) или да "маскират" нейните сходни алармиращи признаци. Арбитър в този случай може да бъде само контролната проверка на кръвната глюкоза.
Спадането на нивата на естрогена и прогестерона води до намаляване на инсулиновите нужди. Жените с диабет тип 1 могат да правят по-чести хипогликемии, ако дозата на инжектирания инсулин не бъде своевременно нагодена.
Диабетичките тип 2, които получават хипогликемизиращи таблетки, също могат да се нуждаят от поправка на дозировката.
Жените след менопаузата често натрупват допълнително тегло и започват да водят заседнал ("домакински") начин на живот. Прекарват повече време в кухнята или пред телевизора, ангажирайки свободното си време с готвене и гледане на "розови" телевизионни сериали за разтуха.
За съжаление, диабетичките почти не правят изключение от това правило, свързано с остаряването, потиснатото настроение, намаления интерес към социални контакти или грижи за фигурата и засилените кулинарни желания.
Внимание! Натрупването на тлъстини и липсата на редовна физическа активност увеличават резистентността (ленивостта) на мускулите към действието на инсулина. Поради това, за поддържане на гликемичния контрол, нуждите от инсулин или от антидиабетни таблетки могат, вместо да намалеят, да се увеличат.
След менопаузата обмяната се забавя и тялото има по-малка нужда от калории. Ако вносът на енергия не бъде намален с 20%, то ще се натрупат допълнителни килограми. За контрол на теглото и намаляване на инсулиновата резистентност на мускулите е необходимо и редовно физическо движение (30 минути всеки ден).

Arrow Има ли място прилагането на женски полови хормони по време на менопаузата?
Да, за лечение на тежки климактерични (хипоестрогенни) оплаквания, които сериозно засягат качеството на живот.
Внимание! Назначаването на женски полови хормони трябва да става след внимателна индивидуална преценка на ползата/риска и взимането им не трябва да продължава много дълго време (повече от четири години).
Менопаузата е период на постепенно затихване на хормоналната функция на яйчниците, който при жените с диабет тип 1 може да се съпровожда от чести и тежки хипогликемии, дължащи се на намалените инсулинови нужди от една страна, а от друга - на маскираните от "горещите вълни" сигнални признаци на ниската кръвна глюкоза. Заместителното лечение с женски полови хормони може да намали риска от сериозни хипогликемии по време на прехода.

Arrow Предлагат ли женските полови хормони допълнителни здравни ползи?
Естрогенът съхранява костната минерална плътност и намалява честота на остеопорозните счупвания.
Женските полови хормони забавят сенилното оглупяване и биологичната старост. След третата година от прилагането им намалява и риска от рак на дебелото черво - съобщи проучване в САЩ, наречено Женска Здравна Инициатива.

Arrow Кои са нежеланите странични ефекти при взимането на женски полови хормони?
Наддаването на тегло, вагиналното кървене, изострянето на заболяванията на жлъчния мехур, потиснатото настроение и повишаването на триглицеридите (вид кръвни мазнини).
Повишаването на триглицеридите е особено нежелано при жените с диабет тип 2 и/или при тези с високи нива на триглицеридите в кръвта.
Проучване при затлъстели и водещи заседнал начин на живот жени от европейски произход, показа,че взимането след менопаузата както само на естроген, така и на естроген заедно с прогестерон, води до повишаване на инсулиновата резистентност на мускулите.Този ефект е неблагоприятен както при жените с коремно затлъстяване (фигура тип "ябълка"), така и при тези с диабет тип 2, защото те поначало имат намалена чувствителност към действието на инсулина и понижено усвояване на кръвната глюкоза от мускулите.

Arrow Носят ли таблетките с женски хормони здравни рискове?
Дългогодишното взимане на комбинирани хормонални таблетки (естроген заедно с прогестерон) бе свързвано с повишен риск от рак на гърдата при жени с фамилна история (генетична предразположеност).
Проучването Женска Здравна Инициатива съобщи през това лято, че рискът от инвазивен рак на гърдата започва да расте след четвъртата година от редовния прием на комбинираната таблетка.
Самостоятелното прилагане на естроген при жени със запазена матка се свързва с повишен риск от разрастване и злокачествено израждане на маточната лигавица. Затова, при запазена матка - естрогенът се прилага заедно с прогестерон, който неутрализира нежеланите ефекти върху лигавицата. Лекарите наричат това лечение "хормонална заместителна терапия" (ХЗТ).
При всичките случаи на хирургично отстранена матка поради гинекологични причини - естрогенът може да се прилага самостоятелно (непридружаван от прогестерон), тъй като няма какво да увреди. Лекарите наричат това лечение "естрогенова заместителна терапия" (ЕЗТ).

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

6 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:30 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
Idea Сифилис Idea

Сифилисът /луес/ принадлежи към група та на т.н. класически венерически заболявания. Той представлява инфекциозно заболяване с хронично циклично, активно проявено или скрито, протичане.

Причинител на болестта е спирохета /трепонема/. Заразяването става предимно по полов път, но може да се предава и извънполово, директно, индиректно и конгенитално /от майката на плода/. Спирохетата /трепонемата/ се нарича бледа поради нейното слабо оцветяване с анилинови бои и невъзможност да се види с обикновен микроскопски способ.

Под въздействие на антисептични и дезинфекционни разтвори бледите спирохети загиват бързо. Измиването с вода и сапун е достатъчно за унищожаване на попадналите върху кожата спирохети.

Инфекцията може да бъде придобита или вродена. При придобития сифилис заразата се предава при пряк или непряк контакт с болен, като най-често инфекцията се предава по полов път.

Извънполовото и непряко предаване на инфекцията е особено характерно за битовия сифилис.

При вродения сифилис заразяването се предава от болната майка чрез плацентата на плода през или след 4-тия лунарен месец.

Продължителността на инкубационнияпе риод е 3-4 седмици. Това е периодът, в който инфекцията се развива в организма без да настъпят външни прояви. Възможно е инкубационният период да бъде по-къс /10-12 дни/ или по-дълъг /до и над 3 месеца/. Противосифилистичното лечение, приложено в оптимална дозировка и продължителност през инкубационния период, може да предотврати развитието на болестта. Това е т.н. превантивно лечение на сифилиса.

По отношение на имунитета съществуващите закономерности при много други инфекциозни болести не се отнасят за сифилиса.

При това заболяване е възможна т.н. суперинфекция - т.е. повторно заразяване на вече лекувани от сифилиса болни. Преболедуване от сифилис не води до траен имунитет.

Съвременното и своевременно лечение осигурява пълно излекуване.

Arrow П р и д о б и т с и ф и л и с
Придобитият сифилис, при който заразя ването най-често става по полов път /при полов контакт/ протича в няколко последователни етапа: първичен сифилис, вторичен сифилис и третичен сифилис.

Първичният сифилис има продължителност около 6 седмици и обхваща периода от заразяването до вторичният сифилис, когато започват кожните /обривните/ прояви на болестта. След изтичането на инкубационния период на мястото на входната врата на инфекцията се образува раничка, порядко язва. Язвата е с кръгловата форма с диаметър от 5 до 20 мм, гладко дъно с медно-червеникав цвят, с оточно-червеникав цвят, с оточни твърди ръбове, неболезнена. Локализацията на язвата най-често е в областта на главата и препуциума на пениса, вулвата и влагалището.

Няколко дни след появата на сифилистичната язва регионалните лимфни възли се увеличават и достигат големина на лешник, като не са болезнени при опипване. През този период на прясна сифилистична инфекция диагноза се потвърждава чрез доказване на бледата спирохета в материал от язвата и изследван микроскопски на тъмно поле. Серологичната реакция за доказване на сифилиса става положителна 10 -14 дни след появата на сифилистичната язва.

Вторичният сифилис започва средно 6 седмици след появата на сифилистичната язва /т.н.твърд шанкър/ и се характеризира с това, че всички кожни прояви през този период са богати на бледа спирохета което определя периода като най-заразителен. От общите признаци най-чест е краткотрайната /за 4-5 дни/ повишена телесна температура, обикновено привечер, съпроводена от изпотяване. Нерядко се установява безсъние, главоболие и нощни костни болки.

Най-характерното обаче при вторичен сифилис е появата на т.н. сифилиди по кажата, които са неболезнени, петнисти или възлести.

Петнистите /макулозни/ сифилиди представляват розово-червени петна на нивото на кожата, на големина от лещено зърно до малка монета, разположени главно по туловището /гърдите, гърба, корема/, кои то след 2-3 седмици изчезват безследно. Възлестите сифилиди се локализират по крайниците, като особено типична област са стъпалата и дланите. Те са на големина колкото лещено зърно, с гладка повърхност и червено-кафяв цвят. Те също така изчезват спонтанно за 3-4 седмици. Под влияние на овлажняването по гениталите се образуват т.н. широки кондиломи, които представляват най-заразните места на болестта. По шията се появяват участъци на кожата с променена пигментация - т.н. "огърлица на Венера". Но кожата на границата между челото и окосмената част на главата нерядко се образуват възлести сифилиди /т.н. "Корона на Венера"/. По окосмената част на главата се установяват участъци на оплешивяване. След няколко седми ци до няколко месеца тези признаци изчезват постепенно. През този период серологичните реакции за сифилис са в 100 % от случаите положителни.

Третичният сифилис започва 2-3 години след началото на сифилиса. Възлести третични сифилиди могат да се появят по различни участъци на тялото.

Те представляват множество възлести образувания на големина до грахово зърно, с умерена плътност и медно-червеникав цвят. Задържат се няколко месеца, част от тях постепенно изчезват и на тях но място остават тъмно-червеникави белези. Гумозните третични сифилиди се образуват в кожата и подкожните тъкани.Те са обикновено единични, на големина от грахово зърно до орех. Най-често тези сифилиди изчезват, но понякога се разязвяват и от тях изтича гъста лепкава кръвениста материя, наподобяваща арабска гума.

Третичният сифилис засяга и опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и нервна система.

Arrow В р о д е н с и ф и л и с
Задължително условие за възникване на вроден сифилис е наличието на сифилис у майката. Инфекцията се предава от болната от сифилис майка на плода по време на бременността посредством плацентата след четвъртия лунарен месец. Колкото инфекцията у майката е по-прясна, толкова вероятността за заразяване на плода е по-голяма. В зависимост от количеството на проникналите бледи спирохети плодът се уврежда в различна степен.

Съответно на това вроденият сифилис се разделя на:

* 1. Ранен вроден сифилис - до 4-годишна възраст;
* 2. Късен вроден сифилис - в над 4 годишна възраст;
* 3. Скрит /латентен/ вроден сифилис.Ранният вроден сифилис е силно заразителен. Болестната симптоматика напомня ранния придобит /респективно вторичен/си филис, но наред с това се срещат и гумозни възли и язви и значителни увреждания на костите и вътрешните органи. Тези обстоятелства предопределят и неблагоприят ната му прогноза.

Ранният вроден сифилис от своя страна се разделя на: сифилис на плода, сифилис на кърмачето и сифилис на ранната детска възраст.

За сифилис на плода говорим, когато масивното проникване на спирохетите в плода причинява тежки, несъвместими с живота промени във всички тъкани, органи и системи. Това води до аборт /през 5-6тия лунарен месец/ или до преждевременно мъртвораждане /през 7-8-мия лунарен месец/. Тежки промени се установяват във всички вътрешни органи /бели дробове,черен дроб, сърце, жлези с вътрешна секреция, кости/.

Като сифилис на кърмачето се определя ранният вроден сифилис от момента на раждането до края на първата година от живота.

Сифилисът на кърмачето се изявява със сериозно увреждане на общото състояние, дистрофия с намаляване на телесната маса, атрофични кожа и мускули, повишена телесна температура. Кожата е набръчкана, със старчески вид и землист цвят. По кожата често се наблюдават мехурчести обриви.

Вроденият сифилис на ранната детска възраст засяга болните от една до четири-годишна възраст. Най-често са увредени кожата, лигавиците и костите. Характерно е наличието на възлести обриви по кожата, наподобяващи вторичния рецидивен сифилис.

Късният вроден сифилис засяга болните от пет до шестнадесетгодишна възраст. Много често се увреждат лигавиците на устата. Образуват се гумозни възли, които се разпадат и водят до разрушаване на костните прегради. Гумите в областта на носа водят до т.н. седловиден нос. Наблюдават се и костни усложнения /периостит и остеомиелит/, очни промени с потъмняване на роговицата, зъбни аномалии с характерни зъби като отверка или с полулунни очертания. Комбинацията от загуба на слуха, възпаление на роговицата на очите и зъбни аномалии е известна като триада на Хътчинсън.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

7 Re: Обща сексуална култура :. on Съб Яну 10, 2009 8:30 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
Idea Хламидиаза Idea

Хламидиазата принадлежи към групата болести, предавани по полов път. Специфичен вид хламидии причиняват заболяване на мъжките и женските генитали. Инкубационният период е от една до четири седмици.

У мъжете най-често хламидиазата протича като остър уретрит.
Признаците са: сърбеж или болка по хода на уретрата,често с парене при уриниране, увеличен водно-слизест секрет, изтичащ от уретралния отвор. Нерядко хламидийният уретрит възникват след предшествуващо преболедуване от гонорея.

У жените хламидиазата най-често протича като уретрит и се усложнява с развитие на възпаление на външните полови органи, влагалището и шийката на матката. Заболялите жени се оплакват от генитален сърбеж, парене при уриниране, болка ниско в корема. Нерядко заболяването се усложнява с поява на цистит. При новородените инфекцията се предава от болната майка и протича като неонатална офталмия /засягане на очите/. Допуска се съществуване на безсимптомно хламидионосителство.

Специфичен вид хламидий /хламидиятра хоматис/ причинява болестта на Райтер разновидност на хламидиазата.

Тя се среща рядко, предимно у мъжете, и представлява комбинирано засягане на уретрата, очите и ставите. Заболяването започва с уретрит, 10-15 дни след полов контакт, със или без общи явления. По-късно се появява повишение на телесната температура, конюнктивит, артрит. Характер но е засягането на ставите около тазовия пояс. Наблюдават се кожни признаци - гнойни мехурчета или розово-червени люспи, които често са локализирани по дланите и стъпалата. Болестта протича остро, подостро или хронично, с рецидиви и ремисии.

Лечението на хламидиазата у двата пола се провежда от лекар-специалист, като се прилагат широкоспектърни антибиотици /тетрациклини/ и сулфонамиди.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите