Spodeli

един форум ... за приятелството


You are not connected. Please login or register

Всичко за спермата

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Всичко за спермата on Съб Яну 10, 2009 12:09 pm

style2move

avatar
Administrator
Administrator
кислородна среда.." (вероятно се предполага че в женската полова система цари космически вакуум), "спермата ми изглежда като смес от топченца и течност..." и други сходни твърдения показващи никаквото познаване на материята реших да пусна тази тема. Ако някой правоимащ я намери за значима - нека я закрепи като важна, биейки свободен да изреже увода.

I. ОБРАЗУВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ /сперматогенеза/

Сперматозоидите /остарял термин, означаващ буквално "семенно животинче", защото на първите изследователи видели го под микроскоп е изглеждал като "животинче", докато всъщност е само семенна клетка и би следвало да се говори за СПЕРМИИ, а не за сперматозоид/ се образуват в ТЕСТИСИТЕ приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до края на живота на мъжкия индивид.

1. ТЕСТИСИТЕ /мъжки семенни жлези/ са чифтен орган с разностранна функция. Произвеждат хормони, като и спермии.
Големината на тестиса е различна през различните периоди на живота, както и при различните индивиди. Усреднените стойности за новородени в см са: дължина/д/ =1, височина/в/=0.5, ширина/ш/=0.3-0.4. при момчета на 16-17год: д=3, в=2, ш=1.6. при възрастни мъже: д=4-5, в= 2.5-3-5, ш= 2-2.7.

Размерът на тестиса НЕ дава информация за половата мощ на индивида!

Левият тестис при около 70% от мъжете обикновено е малко по-голям от десният и лежи по ниско от него. В останалите 30% е обратното. И двете ситуации са нормални.

Всеки тестис е разделен на отделни делчета /200-300/, всяко от тях съдържа по 1-3 извити семенни каналчета /с обща дължина над 180метра/ те завършват с малки изходи в главата на НАДСЕМЕННИКА и оформят неговия канал.

Образуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. Първичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зрялост.

Целият процес - от създаването на първичната семенна клетка до узряването и протича за средно СЕДЕМДЕСЕТ И ДВА ДНИ.

Зрелият спермии има строеж отговарящ на функционалното му предназначение. Под микроскоп ясно се различават: главичка - носител на генетичния материал, снабдена с ензими разтварящи обвивката на яйцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енергията; опашка с микрозоми.

В тялото на момчето спермийте се придвижват САМО пасивно. Самостоятелното им движение започва едва след еякулацията, когато се смесят със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.

Вижте профила на потребителя http://style2move.bulboard.com

2 Всичко за спермата on Нед Яну 25, 2009 2:05 am

полезно....

Вижте профила на потребителя http://www.lxteam.com

3 Re: Всичко за спермата on Пет Яну 30, 2009 2:31 am

:D:D:D

avatar
Moderator
Moderator
bboy_jay написа:полезно....

Вижте профила на потребителя

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите